Преди 20 години една реч обнадежди милиони българи. Тази на Симеон

...
Преди 20 години една реч обнадежди милиони българи. Тази на Симеон
Коментари Харесай

Навършват се 20 години от речта, която вдъхна надежда на милион българи

 Преди 20 години една тирада обнадежди милиони българи. Тази на Симеон Сакскобургготски, именуван от всички Царя. Ето малко предисторяи.През 1946 година, когато е на 9 години, напуща страната, без даже да е абдикирал от престола. В средата на 90-те се завръща в родината. Милиони българи виждат в неговото лице месията, който ще изведе страната от тежката икономическа рецесия. Съвсем разумно основава партия - НДСВ Национално придвижване " Симеон Втори “, която в този момент обаче е с друго им. И по този начин - на 6 април, 2001 година, се състои неговата именито изказване, в което се споделя, че ще оправи страната за 800 дни. Представяме Ви цялата негова тирада, 

Днешният ден е преломен в моя живот. Десетилетия наред съм живял с дьлга си да ви послужвам. Десетилетия наред съм страдал дружно с вас за нещастната ни орис. Никога обаче не ме е напускала вярата в свободна и мощна България. Бях благополучен в края на 1989 година, когато диктатурата рухна и се откри опция за заслужен и сполучлив живот в цяла Източна Европа, Измъчвах се по-късно, когато видях, че фантазиите отстъпват място на бедността и отчаянието. През този интервал за мен нямаше нищо по-болезнено от вика за помощ на стотици съотечественици, намиращи се на границата на човешкото битие. Откликвах с каквото можех и колкото ми бе разрешено.

Не бих желал да подцени редица триумфи във външната политика на България или позитивните трендове в икономическото развиване през 1999 година и до есента на предходната година. Но над всичко стои тъгата и възходящият яд на доста хора. Не е нито морално, нито политически целесъобразно, че по европейски стандарти множеството хора у нас, в това число в селата и дребните градове, живеят в бедност, до момента в който някои политици тънат в необяснимо охолство; че десетки хиляди наши дъщери и синове напущат България, прокудени от безперспективността; че съвсем половината от българските жители декларират, че няма за кого и за какво да гласоподават. Необходими са незабавни промени на политическата система и на нейния морал. Трябва честност. Почтеност във всичко! Дошло е съдбовно време за България и персонално за мен. Воден съм от вярата и упованията на стотици хиляди съотечественици.

Решен съм повече от всеки път да извърша историческия си дълг към България, в случай че на идните парламентарни избори получа мощна поддръжка от вас.

Драги съотечественици,

Днес заявявам задачата си да основа и поведа едно публично придвижване за нов морал в политиката, за нови стопански решения с нови за България хрумвания и с нови хора като движеща мощ.

С това обращение към вас слагам началото на “Национално придвижване Симеон II " в името на три кардинални цели:

Първо: бърза и качествена смяна в стандарта на живот у нас посредством реализиране на функционираща пазарна стопанска система в сходство с критериите на Европейския съюз за участие и посредством увеличение на потока от вложения в България на сериозния международен капитал.

Готов съм да предложа скица от стопански ограничения и социално-икономическо партньорство, чрез които не по-кьсно от 800 дни фамозното българско усърдие и деятелност ще трансформират живота ви.

Второ: разкъсване с политическата партизанщина и сливане на българската нация към изконните ни идеали и полезности, които са съхранили величието й през хилядолетната ни история.

Трето: въвеждане на правила и институции, ориентирани към унищожаване на корупцията, която се е трансформирала в основен зложелател на България, обричайки народа ни на беднотия и отблъсквайки жизненонеобходимия задграничен капитал.

Уверен съм, че огромното начало и кръщението на “Национално придвижване Симеон II " ще стане на парламентарните избори посредством упражняването на гражданския ви дълг и право на глас. Гласувайки за придвижването, вие ще сте същинските му основатели, а определените депутати – реализатори в Парламента на неговите цели и идеали.

Движението, което предлагам, не е коалиция на съществуващи партии, нито на политически водачи. Прицелът на това придвижване не ще бъдат обособените партии или персони, защото аз не се конфронтирам с никого, а насъщните проблеми на България. “Националното придвижване Симеон II " ще предлага нови хрумвания и ще търси социална поддръжка и консенсус за реализацията им в името на по-добрия живот на всеки наш сънародник без разлика на партийна принадлежност или етнически генезис. Разчитам на безрезервната поддръжка на всеки, който до момента е вярвал в мен. Особено разгадавам на висококвалифицираната юноша, която е моят най-силен евентуален съдружник в реализиране на измененията, които предлагам. Разчитам и на хилядите българи, живеещи в чужбина, които милеят за България и желаят да й оказват помощ.

Горещо искам да стимулирам за присъединяване в изборите и тези от вас, които през днешния ден декларират, че няма да гласоподават, или че ще гласоподават, само че водени не от нов тласък за смяна, а от стандарт и дори боязън от предишното. Това мое предпочитание не е самоцел, а израз на дълбокото ми разбиране, че по-доброто бъдеще на България след 17-ти юни зависи от всеобщото ви присъединяване на изборите. Във всичко това е дълбокият смисъл на моята социална роля, както и на придвижването, което се ражда през днешния ден.

След срещите ми с вас из страната и воден от избрани критерии, ще поканя съответния брой български жители да попълнят изборните листи на Движението и да се посветят на задачата нанароден представител в същинския смисъл на думата. Ще се стремя болшинството от кандидат-депутатите да бьдат хора, които просто са работили, страдали и вярвали в по-доброто бъдеще на народа ни. Разбира се ще поканя и хора, взели участие в политическия живот, поради техния опит и професионализъм, давайки си ясна сметка, че политическата буря надали е пощадила нечия известност. Освен това бих желал забележителна част от депутатите да са дами, тъй като постоянно съм вярвал, че тяхното присъединяване е метод политиката да се направи по-човешка и поради това по-успешна! Винаги съм държал и ще държа на оценяването на хората по тяхната подготвеност, а не на разпределяне на постове свойски връзки или партийна принадлежност.

Искам да ви уверя, че “Националното придвижване Симеон II " ще разполага с механизми, които ще създадат неговите депутати директно виновни пред тези, които са ги избрали. Всеки, който одобри моята покана ще носи и отговорността да се посвети на задачите на Движението и на неговите високи условия за политически морал, а също би трябвало да е подготвен да се отдръпна, когато доверието не е било целесъобразно.

Драги сънародници,

Осъзнавам изцяло отговорността, която поемам с днешното послание към вас. Избрах този най-труден път, тъй като съм уверен, че е единственият за постигането на ново българско духовно и икономическо Възраждане. Твърди се, че преди малко признатият закон за партиите бил предопределен да попречи да ме последвате в смяната, която през днешния ден ви предлагам. Не искам да позволи, че това е допустимо в една разрастваща се европейска народна власт.

С неспокойствие чакам новите ми срещи с вас. Този път те ще бъдат освен срещи на вярата, само че и на решимостта и готовността за смяна.

За мен в този исторически миг да бъда водач има смисъл само, в случай че работя за всички. Моята мощ е във Вашата поддръжка! Заедно ще успеем, защото “Съединението прави силата ".

Бог да ни оказва помощ!

Симеон II

София, 6 април 2001 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР